Mansur Yavaş: Ankara Büyükşehir Belediyesi halkın ihtiyaçlarına harcıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi tarafından düzenlenen OSTİM Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısına katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini ve projelerini anlatan Yavaş, “Harcayacağımız para halkın ihtiyaçlarına harcanıyor. Bu parayı harcarken son derece cimri olmamız gerekiyor. Türkiye Bu konuda bir numarayız. Birisi başını çevirip ‘Orada kimse var mı?’ dediğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi de onun yanında oluyor. Bu belediyeciliktir. Belediyecilik sadece sosyal yardım ya da popülizm değildir. Allah’ın bir kulu 5 yıl boyunca ‘Cumhurbaşkanımız oyumuzdan veya başka bir sebepten dolayı bize kızdı, işimizi yapmadı’ diyemez. “Rozetimizi çıkardık ve kimseyi esirgemedik” dedi.
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi koordinasyonunda düzenlenen OSTİM Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı’nda bölgedeki sanayicilerle bir araya geldi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın da katıldığı toplantıda “Ben bir yerlerde sorumluyum” diyen Yavaş, ABB’nin bütçesi ve projeleri hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“BELEDİYE YÖNETİCİLERİ ÖNCE KENDİ İŞLERİNİ YAPMALI”
“Seçildiğimiz günden bu yana Ankara halkının talepleri doğrultusunda tarafsız, adil ve eşitlikçi bir şekilde, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde, sadece iş odaklı çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. , polemik yapmadan. Bizim tek bir çılgın projemiz bile yok. Lütfen adayların yanına kim gelirse gelsin, ‘Allah aşkına, çılgın projeler yapmayın, önce işinizi yapın. Türkiye bu projelerden bıktı.’ desin. Bunu sadece Ankara için söylemiyorum. Türkiye’nin her yerinde her belediye başkanı böyle bir projeyle geliyor. Fizibilitesi yok, araştırması yok, aciliyeti, önceliği var mı? “Bakmadan, görünsün diye yapıyorlar, ‘Bu şunu yaptı’ demek. Belediye başkanları önce kendi işlerini yapmalı.”
ÖĞRENCİ EVLERİNDE YÜZDE 50 İNDİRİM
Yavaş, ASKİ su tarifesinin 15 metreküpe kadar 20 lira 99 kuruş olduğunu, öğrenci evlerinde yüzde 50 indirim uygulandığını, sosyal yardım alan aileler ve depremzedeler için ise metreküp başına 1 lira olduğunu söyledi. 10 metreküpe kadar. DSİ’nin Ankara Taşkın Eylem Planı’nda 16 noktada su baskını riski bulunduğunu bildirmesine rağmen 2013’ten 2019’a kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını hatırlatan Yavaş, 13 noktada çalışmaların tamamlandığını da belirtti.
Su ve ulaşımın belediyenin asli görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Yavaş, “EGO’nun 2013 yılında bütçe fazlalığı yapmasının nedeni o dönemde yapılan büyük miktardaki gayrimenkul satışıydı. Ancak baktığınızda Ortalama 200 milyon dolar civarında. Şu anda 105 milyon dolar, nedeni ulaşımın ucuz olması.” “Su ve ulaşım belediyenin asli görevleri arasında. Bunları en konforlu ve ekonomik şekilde sağlamak zorundasınız. 65 yaş üstü, öğrenci ve ailelerin ulaşımını sürdürebilmeleri için halk otobüslerine de destek sağlıyoruz. Şehitlerin bakımı da aynı şekilde indirimli ve ücretsiz” dedi.
“BELEDİYELİK POPÜLİZM DEĞİL, SADECE SOSYAL YARDIMDIR”
Yavaş, 25 yılda Ankara’ya aynı miktarda yeşil alanı 5 yılda kattıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“17 tane köprülü kavşak yaptık. Bunlardan en önemlisi İstasyon Caddesi. Bütün Başbakanlar, Bakanlar, Cumhurbaşkanımız burayı yapma sözü verdi ama bize nasip oldu. Hem Sincan’ın hem de Etimesgut’un trafiğini rahatlattık.” .Bir araba, bir şoför, bir bekçi, ben vs. Dolaşıyorum.Açılışlara harcanan parayı haram görüyorum.Orada çok para harcıyorsunuz.Asfaltınız hayırlı olsun,sadece yerde basit bir tabela asılı kavşaklar: ‘Bu kavşağın maliyeti şu kadar lira.’ Bunu Ankara halkının bilmesi lazım, ‘Bu kavşak hizmete açıldı’ yazılsa bile. İşte bu kadar.Ne kadar beton yaparsanız yapın, içinde insan yoksa hiçbir şey olmaz.O yüzden boş projelerle uğraşmayın, insanların parasını çarçur etmeyin diyorum.Harcanacak paralar için harcanacak. halkın ihtiyaçları. Kendi cebinden harcamadığın parayı hiçbir yere harcayamazsın. O para senin bize olan güvenindir. Güvene ihanet yoktur. Bu parayı harcarken son derece cimri olmak zorundayız. Biz bu konuda Türkiye’de bir numarayız. Birisi kafasını çevirip ‘Orada kimse var mı?’ dediğinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ondan yanadır. Bu belediyeciliktir. Belediyecilik sadece sosyal yardım ve halkçılık değildir. Sadece sosyal yardım değil, halkçılıktır. Sosyal yardım mı, popülizm mi? Emeklilere yönelik. “Para 10 bine çıktı. ‘Bu devletin görevidir’ mi demeliyim? Bu insanlar ne yiyor ne de içiyor. Birilerinin bunları düşünmesi gerekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bunları düşünecek.”
“ROZETİMİZİ ALDIK, HERKESİ ARAMADIK”
Yavaş, “Ankara’ya hizmet ederken rozetimizi çıkardık, kimseye ayrımcılık yapmadık” dedi ve ekledi:
“Allah’ın bir kulu 5 yıl boyunca ‘Cumhurbaşkanı bize oylarımızdan dolayı kızdı, işimizi yapmadı. Biz rozetimizi çıkardık, kimseye ayrımcılık yapmadık. İşimizi yaparken’ diyemez. , nereden kaç oy geldi bakmadık. 171 köyün kanalını çözdük, 61’i devam ediyor. Kanalizasyon sistemi yok. Kanalizasyon açıktan akarken başka projeye para aktarabilir misiniz? Su gitti. Bu dönemde ilk defa 595 bölgeye. Bunlar çok acil. Çubuk Akyurt hattını döşedik, Gölbaşı Mogan arasındaki hattı döşedik. Çamlıdere’den Elmadağ’a su götürdük, şimdi sıra Polatlı’ya geldi. Öncelik, borcunuz varken, banka krediniz varken, işçilere ödeyeceğiniz maaş varken beş yıldızlı otele para harcar mısınız? Belediye önce kendi işini yapar, kimseyi mağdur etmez. İki kişilik suyun akmadığını hayal edin. Akan suyu olmayan köy ve mahalleleri düşünürseniz, bir belediye Lider için hangisi acil? Bu bizim anlayışımızdır. Sizlerden aldığımız paraları gerçek mekanlarda, adil, tarafsız ve şehrin ihtiyaçları doğrultusunda harcayabilmek adına bunları açık ihalelerle gerçekleştirerek sizlere hizmet verdik. “Türkiye’de bu konuda bir ilke imza attık.”